Terugkoppeling Ronde tafel Meten naar Aantoonbaar Verbeteren – competenties

03-03-2021
0 reacties

Linnean is een open, landelijk netwerk van meer dan 1000 gedreven patiënt(vertegenwoordigers), zorgverleners, zorgverzekeraars, onderzoekers en leveranciers. Samen maken wij ons hard voor waardegedreven zorg.

Waardegedreven zorg is zorg die zo georganiseerd en geleverd wordt dat zij beter aansluit bij de behoeften van de patiënt. Het is een concept dat gaat over het continu leren en verbeteren op basis van uitkomsten en kosten. Het raakt daarmee aan andere concepten zoals samen beslissen, leveren van juiste zorg op juiste plaats, registratie aan de bron, etc.

Wij willen de implementatie van waardegedreven zorg in Nederland versnellen. Dat doen we door zorgprofessionals- en partijen met elkaar te verbinden. Op dit platform, in werkgroepen en op netwerkbijeenkomsten komen we bijeen om van elkaar te leren en samen de zorg te verbeteren. Opgenomen bijeenkomsten kunt u terugkijken 

Sluit u aan bij Linnean

Wilt u ook bijdragen aan waardegedreven zorg in Nederland? Sluit u aan bij Linnean! Iedereen die betrokken is bij de zorgsector in Nederland is welkom in ons netwerk en kan kosteloos deelnemen aan alle activiteiten. Als lid ontvangt u het laatste nieuws in uw mailbox, kunt u vragen stellen, meepraten en deelnemen aan bijeenkomsten. 

Ook buiten bijeenkomsten om wil Linnean de kennisoverdracht tussen zorgprofessionals bevorderen. Dit doen we door inspiratieverhalen, praktijkvoorbeelden en ervaringen met elkaar te delen. 

Filter op:

     

       

Nieuws

Op 16 februari kwamen rond de 30 geïnteresseerden bijeen om met elkaar te praten over het thema van Meten naar Aantoonbaar Verbeteren met dit keer als onderwerp competenties. Deze bijeenkomst werd georganiseerd vanuit Amsterdam UMC en LUMC.

Het doel is om van en met elkaar te leren en te ontdekken hoe zorgteams en organisaties de stap (kunnen) maken naar aantoonbaar verbeteren. Dit doen we door een aantal Rondetafels te organiseren rondom de elementen van het Knoster model/ change model van Lippitt: visie, urgentie, plan, middelen en competenties.

Elementen van veranderen - Knoster model / Lippitt change model
Elementen van veranderen - Knoster model / Lippitt change model

Voorafgaande aan de Ronde tafel hebben we de deelnemers gevraagd welke competenties nu echt van belang zijn om binnen een (zorg)team continu te verbeteren. De volgende competenties werden het meeste genoemd: coachen, aanpassingsvermogen, creativiteit, samenwerken, kwaliteitsgerichtheid, klantgerichtheid en resultaatgerichtheid. Daar zijn we vervolgens mee aan de slag gegaan. Carolien Lagers-Dresselhuys en Mathilde Groenendijk-Lingen van het LUMC en Marian Smeulers van Amsterdam UMCvertelden vertelden ons uit eigen ervaring hoe hun organisatie ervoor zorgt dat zorgteams over deze competenties (gaan) beschikken.

Bekijk hun presentatie en praktijkvoorbeelden hier

Kennisbank - competenties
Na de presentatie gingen we uiteen in vier groepen, en deelden we met elkaar de interventies die we uitvoeren om de competenties te vergroten. Dit leidde tot een eerste versie van de kennisbank Van meten naar Aantoonbaar Verbeteren. Het idee is dat deze kennisbank gaandeweg gevuld wordt met best practices van verschillende organisaties. Deze kennisbank kunt u hier raadplegen. Heeft u nog aanvullingen? Dan kunt u deze doorgeven via linnean@zinl.nl. Zo bouwen we gezamenlijk kennis op.

Extra documenten: Zelfscan Effectief Leanteam en artikel Mijn team is top! - Continu blijven verbeteren
Tijdens de bijeenkomst kwam ook de zelfscan Effectief Leanteam van een continue verbetercultuuraan bod. Welke leiderschapsstijlen en gedragskenmerken zijn hierin kenmerkend? De achtergrond van deze Teamscan vind u in de Whitepaper  Mijn team is top!

Volgende bijeenkomst: 13 april 2021 9:00-10:30 uur
Graag nodigen we u uit voor de volgende bijeenkomst op dinsdag 13 april 2021 om 9:00-10:30 uur via zoom. U kunt zich aanmelden via linnean@zinl.nl. Het thema is dan Plan/Aanpak. Vele handen maken licht werk. Mocht u willen meedenken en helpen bij de voorbereiding voor de volgende keer, dan kunt u dit doorgeven via linnean@zinl.nl.

Afbeeldingen

Twitter

0  reacties

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen