Behandeluitkomsten voor patiënten én behandelaren inzichtelijk met EasyROM

01-06-2021
1546 keer bekeken

De EasyROM-app biedt patiënten de mogelijkheid hun eigen klachten en symptomen bij te houden met het Health Measures instrumentarium, waaronder PROMIS-vragenlijsten.

Denk hierbij aan klachten als vermoeidheid, slaapproblemen, pijnklachten, depressieve en angstige gevoelens en het meedoen met sociale activiteiten. Deze domeinen zijn eveneens terug te vinden in de menukaart Generieke PROMs, die de werkgroep PROMs van het Linnean Initiatief onder leiding van Caroline Terwee en Harald Vonkeman ontwikkelde. Patiënten bepalen zelf hoe vaak en op welke momenten ze willen meten. Bas Thuis en Dax Kho zijn de bedenkers van de EasyROM-app en vertellen ons er meer over.

Gebruik in de praktijk 
Het Health Measures instrumentarium bevat 620 onderzoeken, verdeeld over 4 instrumenten: PROMIS (402), AscqMe (12) en NeuroQol (68) en de NIH Toolbox (138). EasyROM app omvat het gehele instrumentarium. De meest populaire talen zijn: Engels en Spaans (402 vragenlijsten). In het Nederlands zijn over de 4 instrumenten 141 onderzoeken beschikbaar, waarvan 38 PROMIS IRT CAT onderzoeken. Inmiddels heeft een groot aantal mensen de app gedownload en wordt hij door veel mensen regelmatig (minimaal 1x per maand) gebruikt. We nemen deel aan diverse projecten, te weten :

  • Pilot binnen GGZ om de OQ-45 en MHC-SF vragenlijst te vervangen met de Depressie en Angststoornissen Item Banken van PROMIS®
  • Pilot binnen Home Teams voor hoogfrequente monitoring van symptomen en klachtenintensiteit in de wijken
  • Huisartsenpraktijk neemt EasyROM in gebruik voor regulier gebruik
  • Producent voor alternatieve geneesmiddelen gebruikt EasyROM om patiënten de symptomen te laten meten.

Welke vragen worden er in de app gesteld?
Dit is afhankelijk van de wens van de patiënt en hoe dit in zijn behandeling past. In de app kan hij kiezen uit vragenlijsten verdeeld over de domeinen fysieke, mentale of sociale gezondheid. Deze lijsten behoren tot PROMIS® (Patient Reported Outcome Measurement Information System), ontwikkeld en beheerd door de NIH en Northwestern University. PROMIS bevat vaste korte vragenlijsten, maar de echte winst voor de patiënt zijn de Computer Adaptieve Test (CAT)-versies. Afhankelijk van een antwoord van de patiënt wordt de volgende vraag gekozen. In 3 tot 5 vragen wordt vervolgens betrouwbaar een score berekend. Dit betekent ook dat afhankelijk van de gezondheidstoestand van patiënten, er iedere keer een andere vragenlijst, een PROM (patiëntgerapporteerde uitkomstenmeting), verschijnt. Het unieke is dat er niet alleen lijsten voor volwassenen, maar ook lijsten voor kinderen beschikbaar zijn.

Hoe kun je EasyROM gebruiken?
Met de EasyROM-app en PROMIS leveren behandelaren maatwerk door gedurende een behandeling op basis van uitkomsten bij te sturen. Doordat patiënten hun scores regelmatig bij houden, zijn trends zichtbaar hoe het met de gezondheid van de patiënt gaat. Behandeluitkomsten kunnen ook gebruik worden om behandelingen voor groepen patiënten te verbeteren. De EasyROM Pro-versie is gekoppeld aan een dashboard voor behandelaren. Deze is aan te sluiten op elk EPD (elektronisch patiëntendossier), zodat de scores eenvoudig in te zien zijn.

Wie is eigenaar van de data?
Door het gebruik van de app hebben patiënten zelf de regie over hun data. Zo worden er geen persoonsgegevens vastgelegd in systemen van behandelaren. Patiënten geven vanuit de app toestemming met wie ze hun data willen delen en de app voldoet hiermee aan de AVG (algemene verordening gegevensbescherming).

Wie inspireert jullie?
W. Edwards Deming vertelde ooit ‘In God we trust; all others bring data’. Door gebruik van de app krijgen patiënten inzicht in hun data op dit moment, maar ook inzicht in de data uit het verleden. Via de app operationaliseren we eigenlijk klachten en symptomen die anders niet vastgelegd worden. Dit biedt mogelijkheden voor patiënten en behandelaren. 

Wat kunnen jullie voor anderen betekenen?
Wij willen via onze tooling alle PROMIS-instrumenten beschikbaar stellen. Voor patiënten is het gebruik gratis. Behandelaren kunnen voor slechts 2,50 euro per patiënt per jaar aan de slag. Zij krijgen hiervoor een behandelaar-dashboard, dat vragenlijsten klaarzetten makkelijker maakt en inzicht geeft in de scores van hun patiënten. Omdat vragenlijsten in veel talen beschikbaar zijn, waaronder Engels en Spaans, is het ook inzetbaar voor anderstaligen. Doordat PROMIS in meerdere talen beschikbaar is, is er internationale belangstelling uit India, Finland, Brazilië, Portugal  en Indonesië.

Zoekwoorden
PROMIS, VBHC, behandeluitkomst, waardegedreven, prestatiemeting, zorgkwaliteit, patiëntwaarde, comorbiditeit, ambulante begeleiding, zorgoverstijgend patiënt-gecentreerd, PROMs.

Prijzen:

  • 2019: VBHC Prize 2019 – Dragons Nominee
  • 2020: VBHC Prize 2020 – Runner-Up

Contactgegevens
Bas Thuis MBA en Dax Kho Msc
Stichting KGVP
b.thuis@kgvp.nl | Telefoon: +31 6 29506200

Verder lezen

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen