Eerste BUNDLE congres over alternatieve bekostiging in de zorg is een feit

04-07-2022
381 keer bekeken

Met wetenschappelijk onderzoek en het bundelen van expertise op het gebied van alternatieve bekostiging zet BUNDLE expertisecentrum de eerste stappen naar hervorming van de bekostiging van het zorgstelsel. Op 17 juni 2022 organiseerde BUNDLE het congres ‘Alternatieve bekostiging in de zorg’.

Keynote-speeches
Na een opening van Jeroen Struijs (LUMC Health Campus Den Haag en RIVM) kwamen er twee keynote-sprekers aan het woord.

Johan Rijneveld (directeur Regulering, Nederlandse Zorgautoriteit) nam het publiek mee in de mogelijkheden voor alternatieve bekostiging in het huidige stelsel. De Nederlandse gezondheidszorg moet anders georganiseerd worden. In plaats van een stelselwijziging pleit Johanvoor alternatieve bekostigingsmodellen die stimuleren tot meer passende zorg.

Zirui Song (Harvard Medical School) zette uiteen wat een decennium betalingshervorming in de Verenigde Staten heeft opgeleverd. Hij legde in zijn presentatie de nadruk op de lessons learned over het ontwerpen van toekomstige bekostigingsmodellen met als doel de waarde van zorg te verbeteren.

Workshops
In de workshop 'Vormgeven van APM's: een kijkje onder de motorkap' namen Frank Eijkenaar (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Sander Steenhuis (VU Amsterdam; Talma Instituut) deelnemers aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten mee mee in de vormgeving van alternatieve bekostigingsmodellen.

Daniëlle Cattel en Celine Hendriks (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Miel Vugts (LUMC Health Campus Den Haag) deelden in de workshop 'Implementeren van APM's: een vak apart' de eerste resultaten van een kwalitatieve evaluatie van zeven bundelbekostigingsinitiatieven in de Nederlandse medisch-specialistische zorg.

De workshop: 'Evaluatie van APM's: meten is weten' ging over de evaluatie van alternatieve bekostigingsmodellen met als focus kwantitatieve evaluatiemethoden. Jeroen Struijs en Zoë Scheefhals (LUMC Health Campus Den Haag en RIVM) en Tadjo Gigengack (Erasmus Universiteit) bespraken tevens een aantal voorbeeldcasussen uit de praktijk.

Hoe kijkt ‘het veld’ aan tegen alternatieve bekostigingsmodellen en hoe komen ze tot stand in de Nederlandse zorgpraktijk? Op deze vragen gaven Marc Kok (Maasstad Ziekenhuis), Eric van der Heijden (Zilveren Kruis) en Matthijs de Rover (Zilveren Kruis) antwoord in de workshop ‘Innovatieve bekostiging en contractering: visie en voorbeelden’.

Paneldiscussie
Peter Dohmen (NZa; Erasmus Universiteit Rotterdam) en Frank Eijkenaar (Erasmus Universiteit Rotterdam) sloten het congres af met een paneldiscussie waarin deskundigen reflecteerden op de belangrijkste vragen en uitdagingen voor het Nederlandse zorgstelsel. Tevens gaven zij hun visie op de toekomst van alternatieve bekostiging. Het panel bestond uit: Jet Bussemaker (Raak voor Volksgezondheid & Samenleving); Misja Mikkers (NZa en Tilburg University); Dianda Veldman (Patientenfederatie Nederland); Eric van der Heijden (Zilveren Kruis en Talma Instituut); Ronne Mairuhu (HagaZiekenhuis).

Linkedin Bundle Expertisecentrum

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen